oke lah ...kite masuk n3 ni saje nak kongsi gan kite2 kat luar jauh nun .......
tengah kite ronda2 blog blogger lain kite tersinggah lah ke blog sesama ....kite tertarik ngan kisah dia makan "BUYAT"....hmm...
kite hairan lah jugak dan tak sangka lah pulak santapan tu ade kat malaysia....
aa ade kot cuma mungkin name je yang tak sama...
ape yang best nye tu akak tu siap tunjuk snap "buyat" tu....mmm....caya lah kak...
hairan jugak kite rupenye benda tu boleh makan gan cara mcm yang dia tunjuk kat n3 dia 2...siap makan gan ais batu lagi....ish camana lah yea agak rasenye...beza bebonor gan kite kat sini kena makan panaz2...sebab kalau sejuk "buyat" tu kan mengeras....hehehhe tapi tak pe lah kan lain tempat lain cara ...nak jugak kite rase cara tu...
ok ni kite nak kongsi pulak kalau "buyat" ala Brunei.....
1. asal dari pohon rumbia...eh yea ke ...aa kot...hehhehe
2. setelah melalui beberapa proses penapisan ...ia kan menjadi SAGU(AMBULONG)...cacair putih yang maha pekat....sekarang cara buat dah moden..kalau cara tradisi tu agak susah lah jugak cara proses nye tu....
3. ambulong nama mentah..dan ambuyat tu bila dah ready nak makan lah tu...
4. cara masak nye ambulong yang mentah tu kena campur gan air biasa ...dan kena tuangkan gan air yang mendidih...so jadi lah AMBUYAT tu....eh betul ke tu ...ala pandai2 le korang2 nak bayangkan....

biasa kite kat sini kite makan benda tu kena guna "CANDAS" seakan2 chopstik cuma dia tak bercerai lah...



ha ni kite ade cuba selit kan beberapa pic ...ha tengok2 je lah yea...ceta pasal AMBUYAT ni terkenang kite kisah kite gan n3 yg LEPAK BERDAYUNG tu.....hehehheh ha kite makan AMBUYAT lah tu...
ok lah kalau nak lebih in4 goggle je 'AMBUYAT BRUNEI'-..BYE...selamat menjamu selera gan mata je lah yea..
hehehhe.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan